Noutati

Stiri si informatii imobiliare

BNR, REACȚIE la comentariile lui Tudose despre bănci: ”Nu există niciun motiv de îngrijorare cu privire la siguranța depozitelor populației și firmelor”

"mugur isarescu bnr"

mugur isarescu bnr

Banca Națională a României susține că sistemul bancar din România este solid, aceasta fiind prima reacție a băncii centrale la comentariile premierului Mihai Tudose care spunea că o instituție financiară pe pierdere riscă să intre în faliment.

BNR arată că „nicio bancă din România nu are solvabilitatea sub pragul minim reglementat” și că „indicatorul de lichiditate (reprezentând raportul dintre activele lichide și pasivele pe termen scurt) este de 250,5%, peste nivelul minim reglementat de 100%”.

„Rezultă că nu există niciun motiv de îngrijorare cu privire la siguranța depozitelor populației și firmelor păstrate în băncile din România”, concluzionează BNR.

Reacția instituției conduse de Mugur Isărescu vine după ce premierul Tudose a declarat că jumătate din băncile active în România raportează pierderi și că Fiscul a început propriile investigații.

”Eu vă spun foarte sincer și-mi asum, o să ajungem până a la ieși public și a spune: domne’, băncile astea nu au profit, de un an, de doi, de trei, de patru, nu știu dacă este foarte ‘safe’ să vă țineți economiile acolo. (…) Iertați-mă, e o bancă, dacă ea nu are profit, e pe pierdere, păi nu riscă să intre în faliment ?”, a declarat Tudose la Antena 3.

Powered by WPeMatico